Információk az úszás napjára:

Duna Átúszás időpontja 2017. Augusztus 12. 12,00-tól regisztráció. 14,00  első Rajt

- Mindenféleképpen hoz magaddal régi cipőt vagy papucsot,(viselése kötelező) melyet az átúszás     utáni felsétálás alatt fogsz viselni. Talaj ártéri erdő és sóderos Duna part.

- Lábbelik szállításáról a rendezőség gondoskodik.

- Rajt csomagba kapsz egy a te rajtszámoddal ellátott zacskót, ebbe kell elhelyezni a lábbelidet és a rajthoz szólítás után te saját magad behelyezed a szállító hajóba. Más értéket Ne helyezz a zacskóba!(Pl.: kulcs, igazolvány)

- Mikor túloldalon partot érsz rajt szám alapján oda lesz készítve rajtszámos zacskó, fel tudod venni.

- Zacskót kezedbe fogod felsétálsz vele a visszaúszás rajtjához ahol lábbelidet behelyezed a zacskóba majd a szállító hajóba és túl parton újra megkapod.

- Séta közben első méterek után Visegrádi ásványvízzel olthatod el szomjadat.

- Séta útvonalát szalagok jelzik.

- Visszaúszás rajtját a rendezőség utasítására kezdheted meg (meg kell várni míg vissza érnek a biztosító hajók).

- Újabb partra érkezéskor ugyancsak szalagok jelzik merre kell besétálni a célba.

- Minden nevezőt megvendégelünk egy Forgó vendeglőben készült különleges rántott húsos szendviccsel .(italt csak a túl parton kapsz).

- Regisztráció az előnevezetteknek is kötelező hisz itt kapod meg a rajt csomagot,ebéd szalagot,részvételi és egyben regisztrációs szalagot.

- Érkezésed úgy tervezd 12-től indul a regisztráció.

 Parkolás:

- Két közeli parkolóval rendelkezünk melyekben összesen 160 db autót tudunk elhelyezni.

- P1. parkoló 4perc sétára van Duna Átúszás központjától.

 

- P2. parkoló 10 perc sétára van Duna Átúszás központjától.

 

- P3. parkoló melyre nagy tömegben van szükség (kisoroszi rév előtti füves placc) 15perc sétára van Duna Átúszás központjától.

 

- Parkolók elfoglalása érkezési sorrendbe. Amennyiben kinyomtatod és a szélvédőn jó látható helyre kihelyezed az általunk készített papírt a rendezők beirányítanak a legközelebbi üres parkoló helyre.

- Parkolók megközelítése lásd térkép.

- Akinek van kedve már pénteken eljöhet hozzánk és részt vehet a dunai hajózáson (részletek http://dszkte.hu/programok).

Míg úszol személyes holmijaidra vigyázunk!

 

A Duna átúszásával kapcsolatos javaslatok és intelmek

Mindenek előtt le kell szögezni, hogy a folyó nem állóvíz! Ami persze mindenki számára nyilvánvaló, sőt az előbbi kijelentés akár ostobaságnak is tűnhet, mindaddig, amíg valaki meg nem tapasztalja a valóságban. Aki még nem úszott folyóban, az komoly meglepetésekre számíthat. Még akkor is, ha például jelentős Balaton átúszó tapasztalatokkal rendelkezik. Ezért, bármi féle kioktató szándék nélkül, a legnagyobb tisztelettel tennék néhány javaslatot.

  1. 1.         A bogdányi Duna szakasz sajátosságai

A Visegrád felől érkező folyó Kisoroszi alatt kiszélesedik, majd a bogdányi strand felett levő „sarkantyú” hatására beszűkül, és sebessége jelentősen felgyorsul. Ez a gyorsulás a strand partjától mintegy 30 méterre levő sodor vonaltól jelentkezik, (amely a partról is jól látható) úgy, hogy szinte egyik méterről a másikra „elkapja” az úszót.

 

Közvetlenül a sarkantyú alatt nagyméretű örvény (forgó) alakult ki, melyet mindenképpen ajánlatos elkerülni! Itt a víz nem csak forgó, de le és fel irányú mozgást is végez. Ezért beleúszni nagyon veszélyes! Az át- és a visszaúszás ezt a szakaszt nem érinti. A forgó alatt hosszú szakaszon „az úgynevezett „limán” található, ahol a víz lassan a folyás iránnyal szemben, fölfelé áramlik, amely az úszás szempontjából igen kedvező.

Az előbbiek azt jelentik, hogy az átúszás első szakasza nagyon könnyű, míg a sodorvonalba jutás után nehézzé válik. A túlsó, sziget felöli oldalon, a parthoz közelítve a folyó sebessége lassan csökken.  

A visszaúszás, bár a folyó az átúszási szakasznál szélesebb, váratlan meglepetésekkel nem szolgál. Azonban itt is érvényesül az, hogy a partok mentén lassabban folyik a víz.

  1. 2.         Az átúszás technikája

A folyó sebességétől függően, az úszónak, a sodor vonalát és testének hosszanti tengelyét figyelembe véve, az azzal bezárt szöget megfelelően kell megválasztania, úgy, hogy a legkedvezőbb áthaladási sebesség mellett, a legkevésbé sodródjon lefelé. Tehát, erőteljes folyóáramlás esetén inkább fölfelé, gyenge áramlásnál inkább a túlpart felé érdemes úszni. Persze bizonyára mindenki le fog sodródni valamelyest, de ennek figyelembe vételével lesz felállítva a biztonsági hajósor. Minden esetre az energiákat az erős sodrású szakaszokra kell koncentrálni.

 

  1. 3.         Az úszó ruházata

Mindenképpen testhez simuló, kis ellenállású fürdőruha ajánlott. A strandokon ma divatos térdig érő, bő nadrágoknak nagy az ellenállása, nem beszélve arról a több kiló vízről, amelyet az ilyen holmik felszívnak, és amelyet az úszó magával cipel. Hideg víz esetén jó a neoprén ruha, amely fenntart a felszínen, de kissé kényelmetlen. A rövid úszó távok miatt nem javaslom.

 

  1. 4.         A bemelegítés

Az átúszás előtt mindenképpen szükséges a szervezet felkészítése a várható terhelésre. Az izmokat és ízületeket gimnasztikával és nyújtással (streching), a keringést könnyű kocogással, úszással hozzuk „üzemképes” állapotba. Be nem melegített, ”hideg” szervezettel várhatóan hamar kifulladunk és egy kellemes, erőteljes úszás helyett csak kínlódás és rossz emlék marad a „jutalom”.   

 

 

  1. 5.         Felkészülési tanácsok

A biztos úszástudást vegyük magától értetődőnek! Az állóképesség valamennyi alapképességünk közül a legjobban fejleszthető. Ezen a téren néhány hét alatt is jelentős javulás érhető el. Felkészületlenül részt venni egy ilyen eseményen nagy hiba, óriási felelőtlenség!!!

 

A felkészüléshez állóképességi sportágak űzését javaslom. Úszást, futást, kerékpározást. A heti három edzés mindenképpen javasolt, a fokozatosság betartásával. Rendszeresen sportolók számára a felkészülés utolsó időszakában, egy – egy edzésen 2-3 x  10-15 perces intenzívebb tempó kedvező hatást vált ki, és arra a terhelésre „hegyezi” ki a formát, amely az átúszáshoz szükséges.

A sporteseményt megelőző héten a terhelést könnyíteni kell.

Az átúszásra Dunabogdányban is lehet készülni. A strandon, a parttól mintegy 30 méterre elhelyezett bójasor mentén fölfelé úszva, (50 m) majd lecsurogva, s ezt akár többször megismételve, komoly edzés végezhető el.

Mindenkinek jó felkészülést kívánok: Molnár György

 

 

 

Egy gondolat a biztonságról:  

 Azt hiszem, hogy az összes Dunával kapcsolatos rendezvénynek a legfontosabb mondani valója az, hogy szorosabb kapcsolat alakuljon ki a környező lakosság és a folyó között, így a természeti értékek közös érdekké válnak.

Az a szakterület, ami minket érint pedig nem új keletű feladat a szakmában, hiszen átúszások számtalan alkalommal kerülnek megrendezésre és ezek döntő többségén ott is vagyunk. Felmerült, hogy a Balaton átúszás és Duna átúszás nem hasonlítható össze, ami teljesen igaz is, hiszen a Balaton átúszáson egyszerre 1500-2000 ember is vízben lehet, itt az engedély pedig pontosan meghatározza, hogy 25 fős csoportokban indíthatóak az úszók. Így nagy különbség van abban, hogy az előzőnél 2000 emberre vigyáz 5 mentőhajó, míg a Duna átúszásnál legalább 4 mentőhajó és mentésre alkalmas hajó őrzi a 25 embert. Ez azt is jelenti, hogy megközelítőleg 2-3 perc alatt kiüríthető a teljes átúszó csoport a folyóból. Ennek a felosztásnak az is a lényege, hogy így az átúszás mentését végző (2 mentőhajó/úszófolyósó) személyzete (4 fő) fejenként 4-5 főt kísér figyelemmel, tehát komolyabb őrzést kapnak az úszók, mint egy nyári úszótáborban a gyerekek. Természetesen ennek is, mint minden sport eseménynek van rizikó faktora, hiszen vannak olyan események, melyekre nem tudunk felkészülni (pl.: terhelésből adódó belgyógyászati problémák, hirtelen szívmegállás), de annak az esélye, hogy bárki a Duna áldozatává váljon nagyon csekély.

scan0001.jpg

scan0002.jpg

 

Üdvözlettel

Balázs László elnök

P.M.A. Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

tel:  +36 70 458 70 01

fax: +36 26 998 683

www.kutato-mento.hu


Támogatók

 

balazs.jpg

 

 th_heim-logo.jpg

 

allatorvos.jpg

 

 

                     bg_logo-fovaros_1.jpg     

               
                 th_1427.jpg              
      

                    forgo_etterem_logo_147x128px.jpg                                              th_11.jpg                          

          
        13567123_256684711379125_643814830576748656_n.jpg       
                
  Szúnyog Vendeglő

          th_pink_panthers_logo.jpg   

      th_unnamed_1.png

      th_unnamed.jpg

   bf-logo-felso-szines_2.jpg

th_asvanyviz.png

11111.jpg

th_visegradi_bob_palya.jpg

Visegrádi Bobpálya

th_herr_cukraszda.jpg

Herr Cukrászda

orig_letoltes.jpg

 Dunabogdányi Vízi Sport Egyesület